Kam ísť na Slovensku?

Kam ísť na Slovensku?

Slovensko ponúka mnoho miesť, ktoré sa oplatí vidieť. Pozrite sa, ktoré sme vybrali. Viac nájdete v nasledujúcom článku.

Jazero Beňatina

Toto pôvodne priezračne-tyrkysové jazierko vzniklo v bývalom kameňolome, ktorý bol zaplavený spodnou vodou a tým došlo k vytvoreniu jazera. Našla sa tam skamenelina 5 metrov dlhej ryby, a aj to bol jeden z dôvodov prečo tam bola ťažba zastavená. Okrem toho je tam skamenelina, ktorá pripomína tvar 5 metrov dlhej pravekej ryby, ktorá akoby sa vrhala dole hlavou do vody. Niektorí tvrdia, že jazero im svojou scenériou pripomína Plitvické jazerá. Jazero Beňatina sa nachádza v okrese Sobrance medzi dedinami Beňatina a Inovce. Pri jazere sa môžete občerstviť v bufete U Veľryby na kopci.

Kaštieľ Betliar

Betliar, ako súčasť rozsiahleho brzotínskeho panstva v stredoveku vlastnili Bebekovci. Kaštieľ, ale aj jeho okolie je očarujúce. Okolie Betliara tvorí prírodno-krajinársky park s odpočívadlami, besiedkami, jazierkami, ale aj krásnymi alejami. V rámci zhruba 50 minútovej prehliadky majú návštevníci možnosť vidieť 44 miestností kaštieľa, rôzne plastiky, portréty, svadobné truhlice, pôvodný nábytok z 18. a 19. storočia. Najstarší obraz v kaštieli je zo 16. storočia, kde je zobrazený Ježiš a traja králi. Zaujímavé je, že stále tam sú pôvodné poistky z 19. storočia. V rámci prehliadky môžete vidieť zaujímavé miestnosti napr. bojovnícky salónik, orientálny salónik, rokokový salónik, spálne (aj sluhov) a mnohé ďalšie miestnosti.

Lom Devičie

Lom sa nachádza pri dedinke s ľubozvučným názvom – Devičie. To sa nachádza v okrese Krupina. Pôvodne ako vychádza aj z názvu tam bol lom, ktorý bol pri ťažbe zaplavený. Keďže je majiteľom súkromná osoba ponúka svojim návštevníkom v letnej sezóne rôzne akcie ako volejbalový turnaj,či diskotéku.

Špania dolina

Špania Dolina sa nachádza 11 km severne od Banskej Bystrice, na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry, v nadmorskej výške 728 m. Spolu s ďalšími baníckymi osadami Staré Hory, Piesky, Tajov a ďalšie priniesli prívlastok banská mestu Banská Bystrica. Symbolom Španej doliny je nádherný biely rímskokatolícky kostol.

Zvolenský zámok

Národná kultúrna pamiatka. Stavba je na pôdoryse pravidelného obdĺžnika so štyrmi krídlami s nádvorím, pričom stojí na miernom návrší. Pôvodom gotický poľovnícky zámok typu talianskych mestských palácov. Vznikal v období druhej polovice 14. storočia pre uhorského kráľa Ľudovíta I. (Veľkého) z rodu Anjouovcov. Okrem toho, že zámok ponúka prehliadku, je jeho veľkou výhoda poloha. Zvolen ako jedno z mála Slovenských miest má totiž “zámok skoro na námestí“. Zvolen ponúka niekoľko kvalitných reštaurácií. Jednou z nich je aj reštaurácia West restaurant Zvolen, ktorá sa nachádza pri rieke Hron.

Galéria